Složení: Hrách zelený půlený*. Může obsahovat stopy lepku. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství
Skladování: Skladujte při teplotě do 25 °C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.
Legislativní zařazení: Luštěniny – hrách zelený.
Dovozce: Country Life, s. r. o., Nenačovice 87, 266 01 Beroun 1
Výživové údaje na 100 g:
Energetická hodnota 1 377 kJ / 323 kcal
Tuky: 1,0 g
z toho nasycené mastné kyseliny: 0,05 g
Sacharidy: 57,0 g
z toho cukry: 5,67 g
Bílkoviny: 25,0 g
Sůl: 0,01 g
Souvislosti:
Pisum sativum – není zaklínadlo, ale název latinský - hrách setý patří k nejstarším kulturním plodinám. Patří do skupiny plodin označovaných jako luskoviny čeledi bobovitých. Podle nálezů byl rozšířen již v mladší době kamenné a bronzové v Malé Asii a v době kolových staveb ve Švýcarsku. Nejstarší doklady o pěstování luskovin jsou uváděny z Předního východu. Hrách setý je rostlinou výhradně pěstovanou, v přírodě planě neroste, pouze občas zplaňuje.
A co píše český herbář z devatenáctého století: roční bylina ovíjavá s lodyhou několik stop dlouhou. Listy speřené vybíhají ve vidličnaté úponky a zubaté palisty. Květy bílé vynikají po jednom na stopce z úžlabí listového. Lusk je podlouhle válcovitý; obsahuje několik kulovatých semen. Již Římané (Plinius) znali hrách, jenž pro množství bílkoviny, již obsahuje, jest živnější než obilí. Mouka hrachová užívá se proti růži, vyraženinám a j., nasype-li se na místo bolné, nebo přiloží v pytlíčku.
Víte, že prší-li na Mikuláše nebo padá sníh, bude příští rok hodně hrachu?
Hrách je velmi sytý a vydatný, v kombinaci se zeleninou a obilovinami poskytuje bílkoviny vysoké kvality. Při jedení hrachu tedy očekáváme přísun velkého množství béček a enzymu protézy, která brání formování rakoviny na buněčné úrovni a tím působí preventivně proti rakovině.
Hrách také umí způsobit takzvané prdy - za tuto „nepříjemnost" nesou plnou odpovědnost přítomné oligosacharidy, které mizí až při klíčení nebo vaří-li se s mořskou řasou Kombu, bazalkou, majoránkou či saturejkou. Přidáním anýzu a koriandru se stává hrách lépe stravitelným.
A ještě více čtení pro hrachové nadšence:
Trocha historie – u nás v Evropě je hrách znám z období neolitu. Nejdříve se pěstoval hrách s drobným zrnem a až později velkozrnný. V době kolem počátku našeho letopočtu byl hrách králem luštěnin v Itálii a Římané ho rozšiřovali v průběhu jejich vojenských výprav i do krajů severně od Alp. Jíst nezralá a sladká semena začali jako první Holanďané, a to se pak rozšířilo po celé Evropě. Zejména v 17. a 18. století byl hrách dostupný pouze vyšším vrstvám obyvatel jako pamlsek labužníků. Teprve v minulém století se stal lacinou luštěninou a zeleninou. Čechy mají také svoji "hrachovou" historii. S oblibou se u nás konzumovala hrachová „pucálka". Byl to naklíčený a opražený hrách, který se připravoval zejména o velikonocích na Škaredou středu. Lidi si tak připravovali po dlouhé zimě biologicky hodnotný pokrm bohatý na vitaminy a enzymy. Je na škodu našemu zdraví, že jsme si tento zvyk nedokázali udržet.
U nás velmi rozšířený hrách setý pochází z orientální volně rostoucí odrůdy.
Použití hrachu:
Hrachová polévka – s vařenou pšenicí, Hrachová pomazánka – mrkev+majoránka+česnek
Hrachová kaše - jako příloha, Zelený hrášek jako zelenina
Hraška – směs na obalování zeleniny, masa nebo na zeleninové placičky – jemná nebo pikantní - hrách ochucený sojovou omáčkou, česnekem a kořením bez glutamátů. Vlastnosti vajec získává hraška přidáním bezlepkových obilovin. Pro vysoký obsah bílkovin v hrašce zelenina v ní obalená zasytí stejně jako maso. Neobsahuje cholesterol a má vyšší obsah hořčíku, vápníku a vlákniny. Vyrábí se ve dvou variantách: Hraška jemná (méně slaná a kořeněná) a Hraška pikantní.
Příprava těstíčka: na 100g hrašky přidáme 110-120 ml vody a rozmícháme na hustější těstíčko (hustota hořčice). Při této hustotě těstíčko nestéká a řízky zůstanou po usmažení pěkně obalené. Olej na smažení musí být dostatečně rozpálený.Jednodušší je do rozmíchaného těstíčka nasypat jemněji nastrouhanou zeleninu a lžící klást do rozpáleného tuku placičky. Velmi chutná je kombinace zelí, mrkev, cibule nebo květák s brokolicí. Použít lze jakoukoliv zeleninu.
Hraška se dá přidávat do bramboráků, sekané, karbanátků, do polévek na zahuštění nebo jako zavářka.