Jaká je pytlíkovský kumin?
Typicky indický tak jako tamní rýžovozeleninové pokrmy, protože je dovezený právě z Indie. Jestli jste ještě indickou kuchyni neochutnali, zkuste si na oleji v pánvi osmažit hořčičné semínko a kumin, na to vložte třeba kolečka mrkve a kousky fenyklu, míchejte, orestujte a případně nechte ještě na velmi mírném ohni změknout pod pokličkou. Pak ochutnejte. Ihned poznáte, jestli kumin milujete nebo nesnášíte.
Co ještě o římském kmínu říci:
Cuminum cyminum - římský kmín – kmín křížový - cumin – džira jsou semena šabreje kmínovitého Cuminum cyminum. Semínka jsou podobná kmínu, ale jsou větší a zelenohnědá. Především však mají jinou vůni a výraznou nahořkou chuť, takže se navzájem tato koření nedají nahradit. Kumin je koření především arabských a muslimských zemí, ale také dalších zemí kolem Středozemního moře, dále USA, Mexika, Brazílie, Argentiny - tedy střední Ameriky, také Asie, Afriky i Austrálie. Pro svou výraznou chuť i aróma se používají menší dávky - celého nebo mletého kmínu. Je součástí kari koření a dalších směsí. V řadě zemí je oblíbený i při pečení chleba, pečiva, dokonce při výrobě salámů i sýrů.
Recept pro fanoušky kuminu - Indická fazolová pomazánka:
Ve vodě uvaříme do měkka 30 dkg bílých fazolí se lžičkou saturejky, pak je scedíme, necháme okapat a vychladnout. Fazole rozmixujeme a smícháme s olivovým olejem, prolisovaným česnekem, římským kmínem a dochutíme bílým pepřem. Mažeme na čerstvé pečivo.
Dodavatel: GASTRO - KOŘENÍ s.r.o., Obránců Míru 351, 503 02 PŘEDMĚŘICE NAD LABEM